De voetbal supporter deel 2

Het onderstaande bericht staat vandaag in BN de Stem
‘Boze droom’ voor Duitse supporters
Door Leo Nierse

Dinsdag 27 juni 2006 – BREDA – Nederlanders vinden Duitsers steeds ‘sympathieker’ en volgens recent onderzoek zouden de meesten tegen een Duitse buurman helemaal geen bezwaar hebben. Daar moet je bij Ingrid de Wispelaere maar niet mee aankomen.

Het Nederlands-Duitse paar Ingrid de Wispelaere en Kai Jansen uit Breda heeft het als Duitslandsupporters momenteel zwaar te verduren in de ‘oranjegekke’wijk Heuvelkwartier. Foto Peter van Trijen
Daarvoor kreeg de Bredase de afgelopen dagen te veel bewijzen van het tegendeel voor de kiezen. Die werden haar niet enkel naar het hoofd, maar ook letterlijk tegen de gevel van haar woning geslingerd.

Supporter

Ingrid de Wispelaere, die sinds 1999 met haar Duitse partner een flat in het Heuvelkwartier bewoont, is openlijk supporter van het Duitse elftal. Maar dat valt in deze koortsige WK-weken blijkbaar niet in goede aarde in haar woonomgeving. Het momenteel met vlaggen en wimpels overwoekerde Heuvelkwartier is zo oranjegek, dat zelfs de uitschakeling van het Nederlands elftal nog niets aan het uitbundig versierde straatbeeld heeft kunnen veranderen. Dat er de afgelopen dagen op éénhoog in het Heuvelkwartier zomaar een Duitse driekleur achter het raam zichtbaar was – dat kón dus niet. Sinds die zwart-rood-gele steen des aanstoots werd opgemerkt, staan De Wispelaere en haar man Kai Jansen – zijn Nederlandse achternaam ten spijt – bloot aan de meest platvloerse scheldkanonnades.

Maar met het vorderen van de kampioenschappen groeit kennelijk ook de onverdraagzaamheid jegens de ‘afwijkende’ wijkgenoten.

Vrijdagavond bleef het niet bij onwelvoeglijkheden. Na de Duitse 2-0 overwinning op Zweden kletterden er ook kiezels tegen de flatramen.

Het voorlopige dieptepunt volgde zondagavond. Pal na de door Oranje verloren wedstrijd tegen Portugal, materialiseerden de anti-Duitse sentimenten in witkalk, waarmee slaapkamerraam en achterbalkon van het hoekappartement besmeurd werden.

„Het is net een boze droom“, verzucht De Wispelaere. „Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt. Ik voel me bedreigd in mijn eigen huis. Tegelijkertijd durven we ook bijna niet meer naar ons werk te gaan, bang voor wat we bij thuiskomst zullen aantreffen. Duitsland is immers nog niet uitgespeeld. Wat gaat er in hemelsnaam gebeuren als de Mannschaft wereldkampioen wordt? Daar denken wij nu met schrik aan.“ Het paar heeft gistermorgen zijn Duitse vlag maar opgeborgen. „Uit angst, ja! Is het niet dieptriest, dat je zoiets niet eens in je eigen huiskamer kunt ophangen? Omdat er mensen zijn die zeggen: ‘Ik wil niet dat jij die vlag ophangt’.“

Wijkjeugd

De intimidaties zijn niet alleen van de wijkjeugd afkomstig, vertelt het paar, dat het vandalisme van zondagavond inmiddels bij de politie heeft gemeld.

„De stenen werden dan wel door jongeren gegooid, maar de beledigingen komen net zo goed van oudere buurtgenoten. En zodra die witkalk gegooid was, zagen wij een vader en zijn zoon de hoek om rennen. We moesten de troep trouwens vliegensvlug wegpoetsen, voordat die kon opdrogen, want het was gemeen spul.“ Verontwaardiging, frustratie en schaamte strijden om voorrang in het gemoed van het Nederlands-Duitse duo.

„Ik geneer me voor mijn landgenoten“’ zegt Ingrid de Wispelaere. „Dat hele oranjelegioen is in Duitsland met open armen ontvangen. Maar hier word je gestraft voor je sportieve voorkeur. We staan echt perplex over zoveel bekrompenheid. Het is toch maar gewoon voetbal!“

Een politiewoordvoerder, die de melding van Jansen en De Wispelaere bevestigt, zegt niet te kunnen nagaan of er de afgelopen week meer van dergelijke meldingen bij zijn organisatie zijn binnengekomen.

Ongevraagd voegt hij daaraan toe: „Zelf ben ik trouwens ook voor Duitsland, want die gasten spelen momenteel erg goed. Als je het mij vraagt, zijn die mensen terecht trots op hun elftal.“

—————————————————-

Een aantal reacties op dit bericht:

typisch racistich Nederland
racistisch Maandag tot Zondag

I am Dutch , love voetbal, support the Dutch team and also I live in Washington DC. USA. The Dutch flag was flying high at my home and nobody felt the need to come and destroy anything.
I work with English, Ivorian, Ukrainian, French,
German, Ecuadorian people and you know what, we all support each other. We look at the games together and are happy or sad together. Depending the outcome of the game. Voetbal can be beautiful, just watch Barcelona or Arsenal at its best, so in no circumstances do I agree with those people who blame voetbal for this problem.
Something is very wrong in Holland. I have noticed it for some time. We have become a very intolerant society.
This is sad. If you know your history you will see that for many centuries Holland was indeed
a tolerant country. We took in Descartes, we took in those who became the pilgrims to America, we all lived on top of each other and believed the frase Live and LET LIVE.
I would be very interested in any studies that have been done regarding this increasing intolerance. What is the cause of all this?

Hm, Normen en waarden?
Hoe ver zijn wij daarvan verwijderd?
Vrijheid van meningsuiting? Als we niet met de grote stroom meegaan dan lijden we schipbreuk.
Hoe ziek kan de massa zijn.
als je maar iets anders bent dan het gros van het volk ben je een bedreigd buitenstaander en lijkt alles geoorloofd. Kunnen we het verleden nou niet eens los zien van ons buurvolk van tegenwoordig?
Wie is er nu bekrompen en ziek in hun gedachten?
Laten we nu iedereen nu eindelijk eens in hun waarde. Iedereen heeft recht tot meningsuiting dus ook diegene die in iets anders geloven dan de meelopers. Voor die mensen heb ik respect. Ik schaam mij voor diegenen die denken op deze wijze hun ideaal te willen bewijzen en op te dringen aan diegenen die in iets anders geloven. Ons elftal bestaat uit een stelletje miljonairs die niet clubgebonden zijn. Biedt een andere club meer dan stappen ze over. Waar ligt nu hun ideaal? Laten ze nu eerst maar eens hun salaris verdienen door ervoor te werken. Als ik bij mijn baas zo loop te lanterflanteren dan sta ik binnen een kort mogelijke tijd op straat.
Dus wat voor kleur er ook voor het raam hangt, bevalt het je niet, kijk dan een andere kant op en laat die kleur in zijn waarde.
Laat dit gezegd zijn en iedereen stof tot nadenken geven.

Dank je, BN De Stem, voor de mogelijkheid reakties op de artikelen achter te laten !!!
Ik weet soms niet of ik nu moet lachen of huilen. Lachen, omdat de reakties vaak zo dom zijn, dat het alleen maar een grap kan zijn.
Huilen, omdat ik bang ben dat het allemaal echt waar ist, omdat Nederland echt zo dom geworden is.

Misschien moeten jullie alle reakties een keer verzamelen, in het Engels of Duits uitgeven, zodat onze buren weten hoe we echt over ze denken, en weten dat we ondertussen tot het meest intollerante volk van Europa horen.

En natuurlijk mijn reactie:

Wat ben je toch eigenlijk ziek in je hoofd als je dit soort dingen doet. Wat is er gebeurd met vrijheid van meningsuiting? Ga het nu ook al mis tussen de landen onderling? terwijl we ons vroeger alleen druk hoefde te maken over die hersenloze “supporters” van ajax en feyenoord.

Wrom kunnen die stomme hollanders nou niet eens normaal doen, iedereen mag voor het land zijn dat hij / zij laat mensen in hun waarde ongeacht voor welke ploeg ze zijn!!

Ik wens deze familie heel erg veel succes toe, en ik ben blij dat ik nog met mijn Italië shirtje nog leef
Mogway – 27/06/06 – 11:53:38

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s